dilluns, 14 d’octubre del 2019

SI AIXÒ ÉS EL CAOS... SORTIM AL CARRER


Al diari d’avui llegeixo una entrevista a Robert Kagan,  assagista neo-conservador que diu que el món està tornant a la normalitat, és a dir al caos. Ell ho atribueix a la retirada dels EEUU de l’escena internacional. Segons ell els EEUU des de l’any 1945 han imposat una pau relativa basada en el liberalisme polític i econòmic. Sense aquest sistema -diu- el món tornarà a la normalitat : la llei de la jungla. Europa podria segons ell prendre el relleu però li falta unitat i els nacionalismes no ajuden. Es a dir, si ho entenc bé aquest senyor m’està dient que el sistema capitalista-liberal és l’únic possible. Com si fos d’ordre diví. Doncs no m’ho crec.

El telèfon vibra. WhatsApp d’Omnium seguit del de la família. La sentència ha caigut. Sento ràbia.  Doncs si, Sr Kagan, un exemple del caos que poc a poc s’estén i s’instal·la, de manera insidiosa. Els governs no donen a bast. Cada cop més han de fer front a moviments populars de contestació. Hi ha hagut els « gillets jaunes » a França, un país particularment tocat per el terrorisme islàmic. A Hong Kong els joves es mobilitzen per a defensar la democràcia. Arreu del món els joves i el moviment  Extinció Rebel·lió es mobilitzen per defensar la terra, i el clima. Al Equador els pobles indígenes s’aixequen contra les mesures del govern. Sense parlar dels qui pronostiquen un esfondrament del sistema liberal-capitalista d’aquí al 2030. I tinc ganes de dir... “no patiu, ens en sortirem, serà potser dur però l’esser humà té capacitat de resiliència”.

Mentrestant els governs malden a l’hora de fer la feina. Recordo  aquell eslògan de la Generalitat als anys 80 : La feina ben feta no té fronteres, la feina mal feta no té futur. Quan els governs han de fer front a la contestació social, quan s’han de dedicar a resoldre conflictes i tensions immediates vol dir que no hi ha futur, o que no volen veure el present, i que no poden o no són capaços de fer la feina ben feta. Aleshores davant de la historia real, no la inventada, giren el cap, mira cap a un altre cantó. I quan a sobre el que fan és alimentar encara més el malestar i la incomprensió, el conflicte i la tensió aleshores només se’ls pot titllar de irresponsables. És el que passa amb aquesta sentència. Segueixen sense haver trobat els pedals.

El tema català hauria sigut per a Espanya una ocasió per a fer feina ben feta, entomar les coses com son i com venen, amb realisme per un cantó i per l’altre, gestionar la realitat en lloc de fer malabarismes amb conceptes vells. Els de la España « una grande y libre », la de “o todos moros o todos cristianos”. Ja han passat 40 anys i visiblement ningú no ha estat capaç en aquet p. país de elaborar una nova visió. No s’ha fet la feina ben feta. Fer feina ben feta hauria sigut prendre’s les coses amb imaginació, amb voluntat de créixer, amb capacitat inventiva i creativa, son les qualitats que tenim els humans, utilitzem-les ! Les velles histories que ens han van explicar ja no serveixen, i encara n’hi ha qui se les creuen i que les volen imposar. I n’hi ha molts que no se’n adonen. Amb elles tornen les velles cadenes. Espanya hauria pogut situar-se en una nova línia amb aquells que volen trobar una nova manera de comprendre i de gestionar el món, la societat, l’economia, tal com ho estan fent alguns països del nord de Europa. Perquè tot s’ha de reinventar i re-visitar. I en aquest procés les velles estructures els sistemes tradicionals de gestió han perdut la seva eficàcia.

A Espanya se li presenten, com arreu del món, reptes molt difícils per els propers decennis. Les conseqüències del canvi climàtic diuen els especialistes, la col·loquen , amb els altres països del sud de Europa, al davant d’un escenari catastròfic : canícules, sequera, un territori desèrtic, inhabitable. No serà tant diran alguns. El problema és que mentre no arriba no es fa res. Els governs farien millor de començar a preparar-se i a preparar-nos per el pitjor... Això seria fer la feina ben feta i preparar el futur.

La sentència malauradament no desentona. Fa temps que el seny a desaparegut dels governants espanyols i dels qui haurien pogut reconduir les coses. Els narradors de tota mena segueixen alimentant una historia que no correspon a la realitat. La que permet defensar l’estat-nació, com si aquest fos sagrat. Quanta immaduresa política i cultural. Quanta ceguesa. De què han servit tants anys des de que va caure el dictador ? Quina pedagogia s’ha fet per evitar el retorn de vells fantasmes ? El caos torna.

Mentrestant només em queda una cosa : Sortir al carrer, perquè encara puc. Aquest vespre anirem a Ginebra al la Rue du Montblanc, perquè els carrers seran sempre nostres.  Aquests dies tornava a escoltar el disc de Lluis Llach, I amb el Somriure la Revolta, amb el poema de Marti i Pol, Ara i aquí enfilo aquesta agulla amb el fil d’un propòsit que no dic i em poso a apedaçar… escoleu-lo… https://www.youtube.com/watch?v=dpvkEc_WA88 I després sortiu al carrer... perquè ho tornarem a fer...I perquè som capaços de més i de millor... Encara més quan ens volen vendre el caos...