dilluns, 2 d’octubre del 2017

NO ENS HO VAM CREURE




Des del Valais... Miro cap al Vallès... Catalunya... poble català. Us porto al cor.

Avui, des de la distància, sento còlera, per tot el que està passant a Catalunya, Espanya, i Europa. Còlera, que no és ni ràbia, ni odi. La còlera és el sentiment d’aquell que no es deixa reduir a allò que injustament se li imposa. Es l’actitud d’aquell que lluita per ser reconegut en la seva dignitat. La ràbia comporta irracionalitat, pot portar a l’odi, i aquest a la violència. La còlera es situa en un punt de resistència i de contenció. Resistència davant de la injustícia i contenció davant de l’odi. La còlera és estructurant, imaginativa, creativa, constructiva. La ràbia i l’odi no.

Sento còlera davant d’uns fets que veig i visc des de lluny. I sí, tot i així, tot i trobant-me en la tranquil·la Suïssa, aquests dies he patit i pateixo, he sentit i sento impotència, he plorat, i em sento insultat per les institucions polítiques de l'estat que han caigut molt baix, molt baix en l'us de la violència i de la mentida, en la manipulació de la realitat, en el legalisme, en la ceguesa, en la prepotència, en la defensa de la oligarquia.

Va ser el 21 de novembre del 1975. Encara veig la imatge en blanc i negre del televisor de casa... amb aquell senyor d’orelles punxegudes que entre llàgrimes anunciava la mort de Franco, i deia... “todo queda atado, i bien atado”... I no ens ho vam creure. Entusiasmats per el nou horitzó que es presentava, esperançats per un nou règim polític just i democràtic... vam deixar córrer aquestes paraules... tot pensant "si, si, val, tot el que vulguis... però això s’ha acabat... vam pensar que en el fons les cordes també se les emportava ell cap a la seva vall i que amb elles arrossegava tots els mals sons i les perversitats de la dictadura. No, no ens ho vam creure, i vam pensar que... bah... que es tractava d’els últims batecs d’un règim moribund.

Aquest dies estic atònit de veure fins a quin punt vam poder ser innocents. Com a ciutadans vam acollir amb fervor la legalització dels partits polítics fins a les hores prohibits... recordo el retorn de Santiago Carrillo, Dolores Ibarruri, La Pasionaria, el retorn del President Tarradellas, la seriositat d’Adolfo Suárez amb la victòria de l’UCD, a les primeres eleccions del 1977. Recordo l’ascens de Felipe Gonzalez, aquell jove advocat amb vestits de pana (aleshores si, anava d’obrer elegant) i la victòria del PSOE a les eleccions del 1982.

Si, tot estava lligat i ben lligat perquè s’obrís una transició que va resultar exemplar –deien des d’a fora i fins i tot ens ho feien creure. Vaig ficar amb il·lusió el meu vot a les primeres urnes, vaig assistir amb por al primer míting del PSOE, vaig tenir por quan al final tots els assistents aixecaven el puny cantant la internacional; allà em van donar aquell pòster tant simpàtic que anunciava “La fiesta de la Rosa”  la primera d’una llarga sèrie que es va anar fent tot al llarg dels anys. Recordo les primeres cues per anar a votar. I la Constitució del 78. Aquest va ser el gran engany. És clar, ara entenem que els qui la van redactar ja ho van fer prou bé. Nosaltres la vam rebre amb gran orgull. Ja la tenim. Publicada en 6 idiomes oficials, castellà, català, basc, gallec, valencià i mallorquí!... i fins i tot el Forges en va fer una versió ben simpàtica. I és clar que no ens ho creiem lo de las “ataduras”. Que no era prou evident que lo de la democràcia anava en serio?. I ens ho vam creure que era una transició exemplar perquè a els d’a baix ningú no ens ho deia, que hi havia unes quantes caixes de trons que ni es van tocar, que van quedar tapades i ben tapades, les de la territorialitat de Espanya era una d’elles. Caixa negra que només es podria obrir en cas d’accident.

Han passat els anys, i moltes coses han canviat, moltes. Noves generacions que no van viure la dictadura, un mon que esdevé cada cop més complexa, una crisi sistèmica, econòmica, ecològica, de valors, un mon que viu sota l’amenaça del terrorisme, en el que s’intueix la necessitat d’un nou ordre polític i econòmic i social. Un món liquid marcat per les tecnologies. Els partits polítics tradicionals, els que van sorgir de la transició, i que encara ara perduren, el PSOE ens va fer creure que no era veritat allò de les cordes, però ells segur que ho veien que aquella constitució ho tenia tot ben pensat i que tard o d’hora les cordes haurien de saltar. I el PSOE no ha vist de la mà dels barons (quina contradicció, escollir aquest apel·latiu aristocràtic per designar els vells  fundadors del partit de classe obrera) no ha vist que la rosa s’anava pansint, mentre que els de l’altre cantó, els que van passar de Alianza a Partido Popular, ells si, poc a poc, amb paciència, anaven deixant créixer els lligams.

De fet, el de les orelles no va dir quins eren els lligams. Cordes? o els braços d’un pop que poc a poc, de manera insidiosa, durant tots aquests anys han anat avançant, creixent, infiltrant-se per totes les ranures del estat, per les més ínfimes esquerdes del temps, aprofitant la nostra credulitat i la nostra poca memòria, per tornar a ocupar els espais i anar-ho lligant tot de nou: institucions al servei d’uns quants, corrupció, privilegis?. Era il·lusori creure que el PSOE no hi cauria. El sistema democràtic per més nou i vigorós que semblava seguia atrapat en els vells costums, en les mentalitats de sempre, colonitzades per la cultura del “pelotazo” o la cultura del “chulo”. Aquell que es va inventar des de fa molt temps el eslògan d’una marca de perfum... “Porque yo lo valgo... Pues si, porque yo lo valgo me lo permito, un sobre por aquí, un soborno por allà, una targeta blak que me invento... (i canvio d’idioma perquè per tot arreu n’hi ha, fins i tot en la Catalunya més dolça) i aquí no passa res, que amb mi mai s’atreviran, perquè jo estic per sobre del bé i del mal”. I aquesta cultura era la que feia que tot seguia lligat, i ben lligat. Els del PP els vells, els fundadors, els pares de la constitució ells si que s’ho van creure que tot estava ben lligat, ells sabien a qui obeien, i els de la rosa, ells, segurament ho veien però vès... ja podem estar contents, que ja és molt el que hem aconseguit. I al final sempre passa igual, i ens hem de creure lo dels poders fàctics i pactar amb ells i... perquè no? adoptar els seus mateixos mètodes i mentalitats. Com em sona tot això a “La Granja dels Animals” de George Orwell. Aquesta és la visió que em queda de vosaltres senyors barons.  (continuarà... pot ser)

Collombey-le-Grand, Suissa, 2 d'octubre de 2017