divendres, 25 de maig del 2012

6 MESOS JA HAN PASSAT. Nathalie.


LA PASTORAL DE L'EREV A LA DRETA
AGREGACIO A LA PASTORAL DE L'EREV
Aviat farà 6 mesos que vaig començar el meu ministeri a la parròquia del Colze del Roine, Martigny-Saxon. Aquests mesos han passat tan de bòlid que se’m fa difícil fer un resum. Estic al 50% de temps. Em diuen que ja estic fent més del que s’em demana. Ho faig a gust. Tant que, més que feina, em sembla que estic realitzant un hobby que m’omple totalment. La parròquia es compon de 22 municipis i te més de 3000 protestants en els llistats proporcionats pels ajuntaments, que paguen una quota anual per cada protestant, i doncs part del sou del pastor i dels capellans,  ja que hi ha la igualtat de tracte entre ambdues confessions cristianes des del 1974.

TEMPLE PROTESTANT DE MARTIGNY
La gent t’explica aviat la seva vida; amb tota confiança et descriu els alts i baixos pels que ha passat.
Vaig celebrar molt a l’inici, era l’hivern, i eren gent gran, 7 enterraments gairebé seguits, dels quals 5 es van fer en esglésies catòliques, ja que les parròquies deixen el lloc de culte si no hi ha cap temple en el municipi on vivia la persona. Els familiars, i la gent que visito, amb tota normalitat explica la vida del difunt, la seva pròpia, sense amagar els conflictes o els problemes que hagin tingut. Hi ha parelles separades, també vidus i vídues que viuen junts, parelles mixtes, que participen a la vida de l’església, assisteixen als cultes, son membres del consell. La teologia de la Gracia de Déu ha anat conformant un creient que no aspira a la perfecció, i que no està angoixat per la por de no ser « victoriós en Crist », sinó que te la confiança de l’amor de Déu sobre totes les coses i els esdeveniments de la seva vida.

La parròquia, que és fruit d’una fusió entre dues comunitats, té 2 temples, l’un d’ells aviat farà 100 anys, i dos cultes per cap de setmana, a les 6 del dissabte en un i a les 10 del mati del diumenge a l’altre. Som tres « ministres » : hi ha un altre pastor, al 100% des de fa 9 anys i un diaca, també al 100% des de fa 13 anys. La col·laboració és excel·lent. Tot i que em toca celebrar només un culte al mes, i cada 6 setmanes, tinc tot el cap de setmana lliure, i tots els dilluns, col·laboro sovint als cultes preparats pels col·legues i ells al que faig també. La catequesi serà a partir de setembre una part important del meu ministeri ja que en portaré la coordinació i l’orientació bíblica i teològica. Els catequistes tenen moltes possibilitats i ganes d’aprendre per a poder ensenyar als nens la vivència de l’Evangeli. I no és sols perquè hi ha bons materials, sinó que la gent que s’hi dedica pren temps, sols o en equips de diverses parròquies, per a formar-se. Hi ha a Lausana el seminari de cultura religiosa , que dura 2 anys i que és obligat per als que vulguin ensenyar a les escoles. Hi ha trobades de catequistes i també dels mestres que donen religió protestant a les escoles, amb un programa comu a tota Suïssa francesa (menys Ginebra i Neuchâtel, on l’església està separada de l’Estat)



TEMA: EL BATEIG
FINESTRA DE CATEQUESI
Hi ha tres tipus d’animació : les finestres de catequesi, on els nens passen, per curs escolar, un dia sencer en una de les parròquies amb una temàtica que dura tot el dia i s’estudia amb tallers, lectures, etc. Hi les jornades d’infants, on els nens de primària passen tot un dissabte una vegada al mes, també amb unes activitats especialment per ells, i l’ ”éveil à la foi”(primer grau de catequesi 3-5 anys), el despertar de la fe, que es fa un diumenge al mes durant el culte. No hi ha el sistema de l’escola dominical. Algunes de les finestres de catequesi es realitzen també a nivell ecumènic, i al mes  de març, durant la Quaresma, els nens estan cridats a descobrir la solidaritat, i col·laboren amb les Sopes de Quaresma, obertes a tota la població, que tenen lloc cada divendres al migdia en una sala municipal. La preparació a la confirmació dura 3 anys i es realitza amb trobades, campaments, activitats apropiades pels joves, i alguna participació al culte durant aquest temps.

Encara no està decidit, però és possible que aquest any o l’altre m’hagi d’encarregar d’un dels grups, suposo que el de Primer. Tot un repte, el de fer descobrir la fe en llibertat a uns joves que no tenen gaire contacte amb la comunitat, sense que hi vegin una obligació, sinó el gust d’aprendre i descobrir el Déu de Crist que és Gràcia i amor. Les confirmacions es celebren sempre per Pentecosta, la propera passarà fins i tot per la ràdio ja que la nostra parròquia acull aquests dies un equip de la radio de parla francesa que transmet el culte cada diumenge des de fa  més de 50 anys (ja l’escoltava quan era petita…). El 3 de juny em tocarà a mi, i el tema serà sobre Elvis i el Gospel, una part importantíssima de la seva formació musical i espiritual.

Fa uns tres mesos, (ja que uns membres de la parròquia estan apuntats a un viatge ecumènic que es farà a Israel i Palestina a l’octubre), vaig proposar muntar un grup d’iniciació a l’hebreu, i ja son 8 les dones que hi estan apuntades. No totes hi aniran, però fa goig veure com estan interessades , la majoria passen de 60 anys, en aprendre l’alfabet i desxifrar algunes paraules. Amb el pas que van, aviat sabran llegir noms de persones, de ciutats, demanar un cafè, i fins i tot llegir algun Salm o aprendre cants i pregàries. Fa poc, una d’elles em va dir : « Sembla que estàs aquí des de fa temps, veiem que t’has integrat tan bé a la feina i les inquietuds i projectes de la parròquia. »

Al juliol, tindré 2 batejos i 2 casaments, i fa poc vaig començar a fer algunes visites a membres allunyats de la parròquia, tots compten, i és un goig descobrir persones que confien en la teva discreció. I els escoltes. Bé, és tot per avui, ja us seguiré donant noticies, un peto ben fort ! Nathalie